Autor : Anna Rokicińska
2021-04-30 08:31
Czy wirus Sars-Cov-2 przenosi się przez wodę pitną? Główny Inspektorat Sanitarny dementuje, woda przeznaczona do spożycia przez ludzi dostarczana w ramach systemu zbiorowego zaopatrzenia w wodę jest bezpieczna zarówno do spożycia, jak i celów gospodarczych w kontekście potencjalnego skażenia wirusem SARS-CoV-2.
Jak informuje GIS, nie wykazano dotychczas, aby SARS-CoV-2 szerzył się poprzez wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, gdyż woda z ujęć podziemnych (woda wykorzystywana do zbiorowego zaopatrzenia ludności w Polsce, w 73 proc. pochodzi z ujęć podziemnych jest zwykle wolna od skażenia mikrobiologicznego, a woda z ujęć powierzchniowych i mieszanych jest obligatoryjnie poddawana uzdatnianiu i dezynfekcji.
Czy w wodzie może być koronawirus?
GIS informuje, że konwencjonalne metody uzdatniania wody wykorzystujące filtrację i dezynfekcję, skutecznie usuwają lub dezaktywują cząstki wirusa. SARS-CoV-2 cechuje się znaczną podatnością na działanie dezynfekcyjne chloru (podchlorynu sodu) - substancji najczęściej używanej do dezynfekcji wody przeznaczonej do spożycia. GIS podkreśla, że doniesienia prasowe nt. badania wirusa SARS-CoV-2 w ściekach lub podejmowania prac badawczo-wdrożeniowych dotyczących analizy i monitoringu biologiczno-chemicznego ścieków pod kątem obecności w nich wirusa SARS-CoV-2 odnoszą się wyłącznie do badania wirusa SARS-CoV-2 w ściekach lub wodzie powierzchniowej. „Nie odnoszą się natomiast do badania wirusa SARS-CoV-2 w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi, co mogą sugerować zamieszczone w artykułach zdjęcia i treści. Woda do spożycia produkowana z ujęć wód powierzchniowych jest poddawana procesom uzdatniania i dezynfekcji, w związku z czym jest wolna od wirusa SARS-CoV-2” - czytamy w informacji. Inspektorat informuje, że wody powierzchniowe to wody śródlądowe, w których mogą być obecne m.in. wirusy.
Dlaczego bada się wodę w kierunku wykrycia Sars-CoV-2?
GIS informuje, że badanie wirusa SARS-CoV-2 w ściekach zostało zalecone przez Komisję Europejską w dokumencie z 17.03.2021 r. w sprawie wspólnego podejścia do ustanowienia systematycznego nadzoru nad SARS-CoV-2 i jego wariantami w ściekach UE. Komisja Europejska chciała w ten sposób wesprzeć państwa członkowskie w tworzeniu systemów nadzorowania ścieków w całej Unii jako uzupełniającego narzędzia gromadzenia danych i zarządzania w związku z pandemią COVID-19. Chodziło o zbadanie, rozpowszechniania się wariantów SARS-CoV-2. „Nadzór nad ściekami wg. Komisji Europejskiej może być wykorzystywany do celów zapobiegawczych lub do wczesnego ostrzegania, gdyż wykrycie wirusa w ściekach należy traktować jako sygnał możliwej (ponownej) fali pandemii” - napisano w komunikacie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, wirus SARS-CoV-2 jest niestabilny w środowisku wodnym i w ściekach. Zgodnie ze stanowiskiem WHO z dnia 29 lipca 2020 r. nie ma dotychczas potwierdzenia obecności aktywnego wirusa SARS-CoV-2 w nieoczyszczonych czy oczyszczonych ściekach.
Czy wodę należy gotować by uniknąć zakażenia?
Jak wynika z powyższego komunikatu, że surowa woda z kranu, zapewniana przez wodociągi jest bezpieczna. Nie ma więc potrzeby jej gotowania by np. się jej napić czy też umyć nią naczynia.
Dla tych, których zapewniania GIS nie przekonują warto dodać, że większość koronawirusów ginie po wystawieniu przez ponad trzy minuty na działanie temperatury minimum 65 st.
Źródło: GIS
Polecamy także:
Gdzie będzie się można zaszczepić w majówkę?
Dane o COVID-19 w polskich więzieniach. Ilu osadzonych się zakaziło?
Roche z pomocą ABM przetestuje w Polsce lek potencjalnie przeciw COVID