Autor : Aleksandra Kurowska
2020-03-21 12:57
Prezentujemy stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki w sprawie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19.
Towarzystwo naukowe przygotowało stanowisko, odnosząc się do nieprawdziwych informacji (fejków) rozpowszechnianych m.in. w internecie.
W ostatnim czasie pojawiło się wiele niesprawdzonych informacji o skuteczności określonych rodzajów diet lub suplementów diety w zapobieganiu zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2. Jak dotąd nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających skuteczność stosowania określonych suplementów diety, składników mineralnych i/lub witamin, które chronią przed koronawirusem.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie wydał zgody na jakiekolwiek oświadczenia dotyczące żywności czy jej składników, które miałyby chronić przez infekcją.
Prawidłowo zbilansowana i urozmaicona dieta dostarcza odpowiedniej ilości różnych składników odżywczych, które wspierają normalne funkcjonowanie układu odpornościowego.
Pacjenci ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi powinni realizować indywidualne zalecenia lekarza i dietetyka.
Polecamy także:
MZ: już łącznie 563 przypadków, siódma osoba zmarła
Objawami COVID-19 mogą być brak apetytu i biegunka
Jak przebiega COVID-19 u dzieci? Analiza 171 przypadków
Zdjęcie zamiast wizyty policji. Rządowa apka Kwarantanna domowa
elewizyty i teleporady POZ: 13 lub 40 zł dla lekarzy i pielęgniarek
Redaktor naczelna, od ponad 20 lat pracuje w mediach. Była redaktor naczelna Polityki Zdrowotnej, redaktor m.in. w Rzeczpospolitej, Dzienniku Gazecie Prawnej. Laureatka branżowych nagród dla dziennikarzy i mediów medycznych oraz Polskiej Izby Ubezpieczeń. Kontakt: aleksandra.kurowska@cowzdrowiu.pl