Autor : Magdalena Kopystyńska
2022-04-13 13:26
Obszar żywienia szpitalnego od lat jest tematem dyskusji i debat, ale do tej pory pozostaje nieuregulowany, a to stwarza konkretne problemy zarówno dla zarządów szpitali, jak i przedsiębiorstw działających w tym sektorze.
Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) podkreśla, że krokiem w dobrym kierunku jest inicjatywa Ministerstwa Zdrowia, które przekazało do konsultacji społecznych projekt rozporządzenia z 14 marca br. w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.
Zdaniem organizacji przedsiębiorców, aby mogło stać się ono czynnikiem sprawczym ważnych zmian i rozwiązania problemów, powinno zawierać m.in. uregulowanie tak istotnej kwestii jak określenie stawki żywieniowej na pacjenta, która będzie podlegała corocznej waloryzacji o wskaźnik inflacji. Szczególnie w sytuacji, kiedy polskie ustawodawstwo określa dzienną stawkę żywieniową w wojsku, a także w więziennictwie. Dlaczego więc nie określa jej w szpitalnictwie? W rezultacie najbardziej poszkodowani są pacjenci, którzy nie mają zagwarantowanych standardów w zakresie żywienia.
- W naszej opinii kluczowe byłoby doprecyzowanie źródeł finansowania żywienia w szpitalach. Uzasadnienie do projektowanego rozporządzenia mówi o tym, że postulowana zmiana ‘wpłynie korzystnie nie tylko na standard organizacyjny jednostki, ale także skuteczność procesu leczniczego i dalsze zdrowienie pacjentów’. Czy osiągniecie tego celu nie byłoby łatwiejsze, gdyby żywienie szpitalne zostało wpisane do katalogu świadczeń zdrowotnych NFZ?
Pozostając przy kwestiach finansowych - należałoby również zapytać, czy przedstawiając projekt podniesienia standardu żywienia w szpitalach ustawodawca przeznaczył dodatkowe środki finansowe na ten cel? Byłby to naturalny krok, zwłaszcza w warunkach narastającej presji inflacyjnej. Niestety, w uzasadnieniu omawianego projektu rozporządzenia czytamy, że ‘nie będzie ono miał wpływu na budżet państwa i budżety jednostek samorządu terytorialnego’, tak więc szpitale nie będą mogły liczyć na dodatkowe finansowanie.
Podsumowując, mamy do czynienia z bardzo ważną inicjatywą w obszarze żywienia w szpitalach, która daje nadzieję na zmiany i na wymierne korzyści dla pacjentów będących w procesie terapeutycznym. Jednak wydaje się, że aby omawiany projekt rozporządzenia przyniósł realną zmianę polegającą na zdecydowanym podniesieniu standardu żywienia szpitalnego, powinien zostać uzupełniony o rozwiązania kwestii finansowych – podkreśla Łukasz Kozłowski, główny ekonomista Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP).
Polecamy także:
Eksperci o żywieniu w szpitalach: bez pieniędzy lepiej nie będzie
Jedzenie w szpitalach - MZ ma już propozycje diet
magdalena.kopystynska@cowzdrowiu.pl