Autor : Maja Marklowska-Tomar
2020-04-10 17:01
10 tys. sztuk przyłbic ochronnych dziennie będą wytwarzały i dostarczały bezpłatnie szpitalom firmy zrzeszone w Polskim Związku Przetwórców Tworzyw Sztucznych. Dostawy mają się zacząć już w przyszłym tygodniu.
Przetwórcy tworzyw włączają się do akcji pomocy placówkom medycznym, którym wciąż brakuje środków ochrony osobistej dla personelu. Produkcja przyłbic za pomocą np. drukarek 3D jest czasochłonna i mało wydajna. Przechodząc na technologię wtryskową, produkowane ilości idą w tysiące sztuk. Firmy zrzeszone w Polskim Związku Przetwórców Tworzyw Sztucznych zadeklarowały produkcję na poziomie 10 tys. sztuk dziennie.
- Zakładam, że od przyszłego tygodnia, czyli zaraz po Świętach Wielkanocnych, same podmioty zrzeszone w naszym związku będą w stanie dostarczyć na rynek nawet 10 tysięcy sztuk takich specjalistycznych osłon dziennie. Będą to produkty gotowe do zastosowania zgodnie z przeznaczeniem przez lekarzy, ratowników, ale także policjantów, strażaków czy pracowników służb ochrony. Z rozmów z wytwórcami wiem, że przy konstruowaniu odpowiednich form konsultowani są przedstawiciele branży medycznej, w tym lekarze, aby produkt w maksymalnym stopniu spełniał ich oczekiwania oraz zapewniał bezpieczeństwo – powiedział Robert Szyman, dyrektor generalny PZPTS.
Firmy zrzeszone w PZPTS przekazały już wcześniej placówkom ochrony zdrowia ponad 45 tys. produktów z plastiku, m.in.: kubków, sztućców, worków opakowaniowych, folii na kurtyny medyczne. Obecnie powstaje lista szpitali, do których w pierwszej kolejności trafią przyłbice i kurtyny.
- Dzisiaj tworzywa sztuczne zyskują na znaczeniu ze względu na swoje cechy izolacyjne, zabezpieczające przed kontaktem z drobnoustrojami, w tym koronawirusem. Ma to szczególną wagę w przypadku żywności, która - wyprodukowana z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych i mikrobiologicznych, a następnie szczelnie (często próżniowo) zamknięta w opakowaniu z tworzywa - daje gwarancję bezpieczeństwa, a jednocześnie wydłuża okres przydatności produktu do spożycia, ograniczając marnotrawstwo żywności - tłumaczą przedstawiciele PZPTS.