Autor : Aleksandra Mroczek
2020-08-13 15:15
Jemy coraz zdrowiej, jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami na rynku produktów spożywczych. Jak wyglądają nawyki żywieniowe Polaków? Co zmienił wiosenny lockdown? Jakie produkty dominują w naszych dietach?
GUS informuje: warzywa na pierwszym miejscu
Według danych zamieszczonych w raporcie GUS "Rolnictwo w 2019 roku" przeciętnie w ciągu całego omawianego roku spożycie na 1 osobę wyniosło: 91,3 kg warzyw (wobec 95,0 kg przed rokiem), 61,0 kg mięsa (wobec 76,9 kg), w tym mięsa surowego razem 34,4 kg a w tym mięsa drobiowego – 18,4 kg (wobec 42,5 kg). W opinii autorów raportu spożycie podstawowych produktów żywnościowych skorelowane jest z poziomem podaży produktów rolnych, ich cenami i poziomem zamożności ludności. Dodatkowo na budowanie schematu diety wpływa dostępność produktów związana z miejscem zamieszkania. Nawyki żywieniowe Polaków ulegają ciągłym zmianom. Zaobserwowano wzrost wydatków na gastronomię (o 4,6 proc.), a wydatki poniesione na żywność i napoje bezalkoholowe stanowiły 25,1 proc. wszystkich wydatków poniesionych miesięcznie na 1 osobę w gospodarstwie domowym.
Mięso staje się passe?
Instytut Żywności i Żywienia w opublikowanej w 2017 r. monografii "Normy żywienia" zaleca spożycie 0,5 kg mięsa tygodniowo, czyli 26 kg mięsa na rok. Statystyczny Polak zjadł w 2019 r. o 15,9 kg mniej mięsa niż rok wcześniej jednak nadal ponad 2-krotnie przekraczamy zalecane normy. Badanie Market Research World na zlecenie Upfield ujawniło, że prawie 1/3 badanych (31,6 proc.) podczas izolacji społecznej kupowała więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. Niemal co trzeci Polak kupił zamienniki dla mięsa, 28,5 proc. badanych kupiło napoje roślinne, 24,8 proc. kupiło ser bezmleczny, a 17,7 proc. ankietowanych sięgnęło po margarynę zamiast masła.
Dane z raportu na zlecenie Upfield: Dlaczego zielone jest zdrowe?
- Zamiana produktów odzwierzęcych na roślinne jest bardzo dobrym kierunkiem, jeśli chcemy dbać o nasze zdrowie. Roślinne zamienniki produktów mlecznych nie zawierają cholesterolu, mają niższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a wyższą korzystnych, niezbędnych dla naszego organizmu, jedno i wielonienasyconych. Ich spożywanie wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mowa tu zarówno o napojach roślinnych, jak i smarowidłach roślinnych - informuje Joanna Lotkowska, dietetyk, PROVEG
Respondenci zapytani o to, które z tych nawyków zachowali po czasie epidemii, najczęściej wskazywali na jedzenie bardziej zdrowo (76,1 proc.), częstsze gotowanie w domu od podstaw (70,1 proc.), wykorzystywanie roślinnych zamienników mięsa (61,9 proc.) oraz jedzenie mniej nabiału (59,5 proc. i mięsa (55,3 proc.).
Pogarszająca się sytuacja rynku mięsnego
- Tylko w ostatnich 5 latach liczba hurtowni mięsnych skurczyła się o ponad 220, sklepów z mięsem i wędlinami o blisko 1000 - wynika z raportu Bisnode o rynku mięsnym w 2019 r.
Z zebranych danych wynika, że moda na wegetarianizm i zdrowy tryb życia znajduje swoje odzwierciedlenie w trendach ogólnoświatowych, gdzie sprzedaż roślinnych produktów spożywczych stale wzrasta. W Polsce, coraz więcej konsumentów stara się odżywiać w sposób bardziej świadomy i zbilansowany. Unika zarówno produktów wysoko słodzonych, jak i tych, które są bogate w sól i tłuszcz.
Wspólne posiłki podczas izolacji społecznej
Ponad 40,6 proc. Polaków ankietowanych przez Market Research World na zlecenie Upfield przyznało, że ich nawyki żywieniowe zmieniły się w czasie izolacji społecznej podczas epidemii. W czasie izolacji społecznej prawie 70 proc. respondentów jadało przynajmniej jeden posiłek dziennie ze swoimi bliskimi. Przed czasem izolacji wskazuje na to 54,4 proc. respondentów. 14 proc. badanych doceniło w czasie izolacji wspólne gotowanie z bliskimi.
GUS: mniej mięsa, pieczywa i cukru.
Jemy mniej mięsa, ale nie tylko mięsa. W 2019 r. Polacy jedli również mniej pieczywa (o 5,4 proc.), cukru (o 4,9 proc.), warzyw (o 3,9 proc.) w tym ziemniaków (o 7,4 proc.), ryb i owoców morza (o 3,6 proc.), mleka (o 2,4 proc.), mięsa (o 2,3 proc.), produktów zbożowych (o 2,2 proc.), olejów i tłuszczów (o 1,9 proc.) w tym tłuszczów roślinnych (o 6,8 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 1,5 proc.).
GUS: więcej makaronów, serów i owoców
Na polskich stołach pojawiło się więcej makaronów i produktów makaronowych (o 5,3 proc.), serów i twarogów (o 2,3 proc.) oraz owoców (o 1,1 proc.).
Czytaj więcej:
Jak zdrowo grillować? Przedstawiamy 6 zasad
ONZ raportuje: coraz więcej ludzi zmaga się z chronicznym głodem
Żywienie niemowląt: ważne zmiany od 22 lutego. Co z refundacją?