Autor : Milena Kruszewska
2024-03-21 13:48
Stosowanie postu przerywanego, podczas którego czas jedzenia ograniczony jest do 8 godzin w ciągu dobry, wiąże się z o 91 proc. wyższym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych - informują naukowcy. Najnowsze badanie sugeruje, że jedzenie ograniczone w czasie może przynosić krótkoterminowe korzyści, ale jednocześnie długoterminowe niekorzystne skutki.
Analiza ponad 20 tys. dorosłych Amerykanów wykazała, że osoby, które ograniczyły jedzenie do mniej niż 8 godzin dziennie (w ramach planu żywieniowego ograniczonego czasowo), były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia w porównaniu z osobami, które jadły ponad 8 godzin dziennie (ok. 12-16) - wskazali naukowcy podczas sesji naukowych American Heart Association’s Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024, które odbyły się w dniach 18-21 marca w Chicago. To najważniejsze na świecie spotkanie poświęcone najnowszym osiągnięciom w naukach dot. populacji. Głównym celem spotkania jest promowanie rozwoju i zastosowania nauk translacyjnych (czyli przenoszenia wiedzy naukowej od stołu laboratoryjnego do łóżka chorego) w zapobieganiu chorobom serca i udarom oraz we wspieraniu zdrowia układu krążenia.
Ograniczenia badania obejmowały poleganie na samodzielnie zgłaszanych informacjach na temat diety, na które może mieć wpływ pamięć lub wspomnienia uczestnika i które mogą niedokładnie oceniać typowe wzorce żywieniowe.
Ponadto w analizie, poza codziennym czasem spożywania posiłków, nie uwzględniono innych czynników, które również mogą mieć wpływ na zdrowie.
Według autorów dopiero przyszłe badania mogą zbadać mechanizmy biologiczne leżące u podstaw powiązań między ograniczonym czasowo harmonogramem posiłków a niekorzystnymi skutkami sercowo-naczyniowymi oraz wykazać, czy wyniki te są podobne w przypadku osób mieszkających w innych częściach świata.
Podkreślają, że obecne informacje zachęcają do bardziej ostrożnego i spersonalizowanego podejścia do zaleceń dietetycznych, dbając o to, aby były one zgodne ze stanem zdrowia danej osoby i najnowszymi dowodami naukowymi. Uspokajają też, że chociaż w badaniu zidentyfikowano związek między 8-godzinnym oknem żywieniowym a śmiercią z przyczyn sercowo-naczyniowych, nie oznacza to, że jedzenie ograniczone czasowo spowodowało śmierć z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Przypominamy także:
8 tysięcy przepisów i 11 planów żywieniowych. Bezpłatnie w portalu NFZ
Naukowcy zauważyli, że wiele osób przestrzegających diety ograniczonej czasowo przestrzega schematu odżywiania 16:8, zgodnie z którym spożywają produkty w ciągu 8 godzin i poszczą przez pozostałe 16 godzin każdej doby. Poprzednie badania wykazywały, że jedzenie ograniczone w czasie poprawia kilka wskaźników zdrowia kardiometabolicznego, takich jak ciśnienie krwi, poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
- Ograniczenie dziennego czasu jedzenia do krótkiego okresu, np. 8 godzin dziennie, zyskało w ostatnich latach popularność jako sposób na utratę wagi i poprawę zdrowia serca - potwierdza autor badania, prof. Victor Wenze Zhong, kierownik Katedry Epidemiologii i Biostatystyki w Szanghajskiej Szkole Medycznej Uniwersytetu Jiao Tong w Chinach. - Jednak długoterminowe skutki zdrowotne ograniczonego czasowo jedzenia, w tym ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny lub chorób układu krążenia, nie były znane - dodaje.
Polecamy także:
WHO: jedna osoba na osiem cierpi na otyłość
Naukowcy zbadali więc potencjalny długoterminowy wpływ na zdrowie przestrzegania 8-godzinnego planu żywieniowego. Analiza wykazała, że:
u osób, które spożywały posiłki przez mniej niż 8 godzin dziennie, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było o 91 proc. wyższe
zwiększone ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych zaobserwowano także u osób cierpiących na choroby serca lub nowotwory
wśród osób z istniejącą chorobą układu krążenia czas jedzenia nie krótszy niż 8, ale krótszy niż 10 godzin dziennie był również powiązany z 66 proc. większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca lub udaru mózgu
jedzenie ograniczone w czasie nie zmniejszyło ogólnego ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny
jedzenie trwające dłużej niż 16 godzin dziennie wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworu wśród osób chorych na nowotwór
- Byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że osoby, które przestrzegały 8-godzinnego, ograniczonego czasowo harmonogramu posiłków, były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia. Chociaż ten rodzaj diety stał się popularny ze względu na potencjalne krótkoterminowe korzyści, nasze badania wyraźnie pokazują, że w porównaniu z typowym zakresem czasu jedzenia wynoszącym 12-16 godzin dziennie, krótszy czas jedzenia nie był powiązany z dłuższym życiem - powiedział Zhong. - Ważne jest, aby pacjenci, zwłaszcza ci z istniejącymi chorobami serca lub rakiem, byli świadomi związku pomiędzy 8-godzinnym oknem żywieniowym a zwiększonym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych - podkreśla.
w badaniu wzięło udział około 20 tys. dorosłych w USA, których średni wiek wynosił 49 lat;
uczestników badania obserwowano przez medianę długości minimum 8 lat i maksimum 17 lat;
około połowa uczestników określiła się jako mężczyźni, a połowa jako kobiety. 73,3 proc. uczestników określiło się jako dorośli rasy białej niebędącej Latynosami, 11 proc. samodzielnie zidentyfikowało się jako dorośli pochodzenia latynoskiego, 8 proc. określiło się jako dorośli rasy czarnej niebędącej Latynosami i 6,9 proc. dorosłych określiło się jako osoby należące do innej kategorii rasowej, w tym osoby mieszane - dorośli rasy i dorośli innych ras nielatynoskich.
Źródło: newsroom.heart.org
Polecamy także:
Lekarzy w Polsce jest więcej niż sądzono? Zaskakujące dane MZ