Autor : Magdalena Kopystyńska
2023-01-19 15:24
Komisja Europejska wydala zgodę na stosowanie mąki ze świerszczy w produkcji żywności dla ludzi, m.in. chleba, ciastek czy pizzy. Na początek pozwolenie na jej wytwarzanie otrzymała jedna firma.
Do tej pory świerszcze domowe były hodowane jako pokarm dla zwierząt. 3 stycznia Unia Europejska zezwoliła na to, aby Acheta Domesticus, lepiej znany jako świerszcz domowy, pojawił się na stołach konsumentów. Nowo zatwierdzone rozporządzenie pozwoli producentom żywności na wprowadzenie mąki ze świerszczy na rynek żywności w UE.
Na razie tylko jeden producent będzie wprowadzał na rynek produkty zawierające mąkę ze świerszczy. Komisja UE przegłosowała wniosek przedstawiony w 2019 roku przez firmę Cricket One, która otrzymała pozwolenie na produkcję przez pięć lat, czyli do stycznia 2028 r. .
Producenci żywności mogą stosować ten rodzaj mąki do produkcji m.in: pizzy, makaronów, dań na bazie orzechów i nasion oleistych, przekąsek i sosów, przetworów mięsnych i zup, chleba wieloziarnistego i bułek, krakersów i paluszków chlebowych, batonów zbożowych, suchych premiksów do wyrobów piekarniczych, herbatników, przetworzonych produktów ziemniaczanych, dań na bazie roślin strączkowych i warzyw, serwatki w proszku, przekąsek na bazie mąki kukurydzianej, napojów piwopodobnych i wyrobów czekoladowych.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zatwierdził proces produkcji proszku, który obejmuje 24-godzinny okres postu dla owadów, zanim zostaną one zamrożone, umyte, przetworzone termicznie, następnie jest z nich ekstrahowany olej i ostatecznie są przekształcane w wysuszony proszek.
6 stycznia Komisja UE zatwierdziła również wprowadzenie na rynek żywności konsumpcyjnej mrożonych, suszonych i sproszkowanych form larw Alphitobius diaperinus, znanego również jako mącznik mniejszy.
Larwy mącznika mniejszego również zostały uznane przez EFSA za bezpieczne i w zatwierdzonych formach są obecnie dozwolone jako składniki kilku produktów spożywczych. Proszek z larw mącznika będzie również stosowany jako suplement diety.
Żywność zawierająca produkty z owadów będzie wymagała odpowiednich etykiet. Niektórzy badacze uważają, że te artykuły spożywcze mogą wywołać reakcje u konsumentów uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza.
Zatwierdzone preparaty z owadów dołączą do listy dopuszczonych wcześniej przez E.U. pokarmów z owadów, w tym suszonej mącznicy Tenebrio Molitor i suszonego proszku szarańczy wędrownej. W trakcie oceny jest osiem kolejnych wniosków dotyczących żywności na bazie owadów.
Na stronie internetowej Komisji UE wyjaśniono, że "spożywanie owadów (...) wpływa pozytywnie na środowisko". Czytamy także, że owady "są wysoce odżywczym i zdrowym źródłem żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów. Dlatego są one alternatywnym źródłem białka ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę."
Nowe regulacje dotyczące mąki ze świerszczy i mącznika wejdą w życie 24 stycznia.
Polecamy także:
IQVIA: jaka będzie wartość światowego rynku farmaceutycznego w 2027 r.
Dr M. Miszczak-Knecht o telemedycynie w kardiologii dziecięcej
A. Niedzielski: kolejna fala zakażeń powinna być mniejsza
Warszawa: najłatwiej o lekarza na Śródmieściu. Gdzie najtrudniej?
AstraZeneca wyda 1 mln USD na profilaktykę w Polsce. Ile na R&D?
magdalena.kopystynska@cowzdrowiu.pl