Autor : Katarzyna Lisowska
2021-07-09 09:21
Okres rekonwalescencji to czas powrotu do pełni sił, a odpowiednia dieta może w tym istotnie pomóc. Jaka dieta pozwala na poprawę stanu odżywienia u ozdrowieńców chcą ustalić naukowcy Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Właśnie ruszył nabór chętnych do badania.
Uczelnia zachęca ozdrowieńców z żołądkowo– jelitowym przebiegiem choroby COVID-19 do udziału w badaniach. Uczestnikom przekazana zostanie dwuetapowa dieta, w celu ograniczenia dolegliwości oraz poprawy samopoczucia. Badanie odbędzie się na podstawie wizyt dietetycznych on-line. Przez cały czas trwania projektu uczestnicy będą otoczeni opieką wykwalifikowanych dietetyków. Udział w nim jest bezpłatny.
Weryfikację diety pod kątem jej wpływu na poprawę stanu odżywienia u ozdrowieńców z żołądkowo– jelitowym przebiegiem COVID-19 prowadzi koordynator projektu prof. dr hab. Ewa Stachowska z Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM.
Kto może zostać uczestnikiem badania?
Badanie jest skierowane do osób, które obecnie cierpią na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, biegunki, zaparcia, uczucie niepełnego wypróżnienia, bóle brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty. W projekcie mogą brać udział wyłącznie osoby dorosłe.
Główny warunek, to przejście zakażenia wirusem SARS-Cov-2. Ankieta kwalifikacyjna na stronie projektu.