Autor : Aleksandra Kurowska
2021-07-13 09:23
Co jeść by zmniejszyć ryzyko depresji? A co gdy już mamy obniżony nastrój?
Jak przypomina Narodowy Fundusz Zdrowia, według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, do 2030 roku depresja będzie najczęściej występującą chorobą na świecie. Chorują na nią coraz młodsze osoby, nawet dzieci.
Dieta w profilaktyce i leczeniu depresji
W profilaktyce depresji bardzo ważne jest urozmaicanie codziennego menu. Zbilansowana dieta może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe odżywianie wpływa bowiem na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Im bardziej różnorodna dieta, tym mniejsze ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, które mogą nasilać zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego. Niekorzystnie na nastrój działa natomiast dieta obfitująca w cukier i tłuszcze trans.
Żywienie wsparciem terapii
Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował nowy plan żywieniowy DASH Depresja. Jest już dostępny na bezpłatnym portalu https://diety.nfz.gov.pl. Ale by zobaczyć co w niej jest NFZ wymaga rejestracji w portalu. Przy tej okazji jednak wyliczone zostanie nam BMI i wskazane różne diety, z różnym poziomem kaloryczności - z których możemy wybrać, tę którą chcemy. Po wpisaniu informacji o wadze, wzroście, trybie życia - system poda nam też informację, jaka jest najmniejsza ilość kalorii, którą musimy dostarczyć do swojego organizmu by żyć oraz jaka jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania.
Dużo składników, także drogich - mogą być problemy
W diecie związanej z depresją przy wyborze 1500 kcal dziś na śniadanie byłyby kasza jaglana sucha z mlekiem i m.in. siemię lniane, borówki, kiwi, suszone śliwki, orzechy włoskie, świeży ananas. A wszystko to z 437 kaloriami.
Proponowane potrawy zapewne są dobre, ale warto zwrócić uwagę na to, że zawierają też trudne do zdobycia i drogie składniki, sama jako autorka tekstu nie byłabym w stanie raczej realizować takiej diety. Zwłaszcza pierwszy dzień w nie obfitował. Poza tym dużo produktów, zwłaszcza w małych gospodarstwach domowych mogłoby trafić do kompostu lub śmieci. Chyba, że dojedlibyśmy ich resztę - ale wtedy liczba spożytych kalorii gwałtownie by wzrosła. Nie ma możliwości kupienia jednego plastra ananasa, jednego plastra tofu, nie bardzo wiedziałabym gdzie i za jaką kwotę kupić masło migdałowe i napój migdałowy, ani co zrobić np. z 2/3 awokado, jakie mi zostanie. Ciężko zapewne pogodzić różnorodność z prostotą, ale chętnie zobaczyłabym wersję bardziej budżetową do wyboru. Posiłki można zamieniać.
Plany żywieniowe na portalu przygotowane są w oparciu o zasady żywienia diety DASH. To dieta bogata w owoce i warzywa, źródło witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych wspierających dobre samopoczucie, ponieważ regulują pracę m.in. neuroprzekaźników oraz układu nerwowego.
DASH DEPRESJA to dieta poprawiająca nastrój i niwelująca apatię, jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy, witaminę B12, cynk, selen i żelazo. Łatwe w przygotowywaniu, urozmaicone posiłki to wspaniała terapia w redukcji napięć i stresów. Stanowi doskonały element profilaktyki zdrowotnej, zapewniając dobrostan zarówno psychiczny, jak i fizyczny.
Zastosowanie odpowiedniego sposobu żywienia wzmacniającego układ nerwowy może wspierać psychoterapię i farmakologię stosowane w leczeniu depresji.
Redaktor naczelna, od ponad 20 lat pracuje w mediach. Była redaktor naczelna Polityki Zdrowotnej, redaktor m.in. w Rzeczpospolitej, Dzienniku Gazecie Prawnej. Laureatka branżowych nagród dla dziennikarzy i mediów medycznych oraz Polskiej Izby Ubezpieczeń. Kontakt: aleksandra.kurowska@cowzdrowiu.pl