Autor : Anna Gumułka
2024-03-01 09:53
Jedna osoba na osiem cierpi na otyłość - informuje w związku z przypadającym 4 marca Światowym Dniem Otyłości Światowa Organizacja Zdrowia. Organizacja przytacza najnowsze badanie opublikowane przez „Lancet”, z którego wynika, że od 1990 r. na całym świecie wskaźnik otyłości wśród dorosłych wzrósł ponad dwukrotnie, a wśród dzieci i młodzieży w wieku od 5 do 19 lat - aż czterokrotnie. Dane pokazują również, że w 2022 r. 43 proc. dorosłych miało nadwagę, a ponad miliard ludzi na świecie cierpiało na otyłość.
Z drugiej strony - chociaż wskaźniki niedożywienia spadły, w wielu miejscach, zwłaszcza w Azji Południowo-Wschodniej i Afryce Subsaharyjskiej, nadal stanowi ono wyzwanie dla zdrowia publicznego. Kraje o najwyższym łącznym wskaźniku niedowagi i otyłości w 2022 r. to kraje wyspiarskie na Pacyfiku i Karaibach oraz Bliski Wschód i Afryka Północna.
- Niedożywienie jest przyczyną połowy zgonów dzieci poniżej 5. roku życia, a otyłość może być przyczyną chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca i niektóre nowotwory - przypomina Światowa Organizacja Zdrowia.
- To nowe badanie podkreśla znaczenie zapobiegania otyłości i leczenia otyłości od najmłodszych lat do dorosłości poprzez dietę, aktywność fizyczną i odpowiednią opiekę w razie potrzeby - powiedział dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, dyrektor generalny WHO. - Powrót na drogę prowadzącą do osiągnięcia globalnych celów w zakresie ograniczenia otyłości będzie wymagał pracy rządów i społeczności, wspartych polityką opartą na dowodach WHO i krajowych agencji zdrowia publicznego. Co ważne, będzie wymagał też współpracy z sektorem prywatnym, który musi ponosić odpowiedzialność za wpływ swoich produktów na zdrowie - dodał.
Polecamy także:
Raport NIK: Coraz więcej osób z otyłością, coraz dłuższe kolejki
Jej przyczyny są dobrze poznane, podobnie jak działania potrzebne do powstrzymania kryzysu. Według WHO nie są one jednak realizowane. Na Światowym Zgromadzeniu Zdrowia w 2022 r. państwa członkowskie przyjęły plan mający na celu powstrzymanie otyłości, który wspiera działania na szczeblach krajowych do 2030 r. Obecnie 31 rządów wyznacza drogę do ograniczenia epidemii otyłości poprzez wdrożenie tego planu.
Jak wskazuje WHO, podstawowe interwencje to:
działania wspierające zdrowe praktyki od pierwszego dnia życia, w tym promocję, ochronę i wsparcie karmienia piersią;
przepisy ograniczające szkodliwy marketing żywności i napojów kierowany do dzieci;
polityka dotycząca żywności i żywienia w szkołach, w tym inicjatywy regulujące sprzedaż produktów o wysokiej zawartości tłuszczów, cukrów i soli w pobliżu szkół;
polityki fiskalne i cenowe promujące zdrową dietę;
zasady oznaczania wartości odżywczej;
publiczne kampanie edukacyjne i uświadamiające na temat zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych;
standardy aktywności fizycznej w szkołach;
włączenie usług zapobiegania otyłości i zarządzania nią do podstawowej opieki zdrowotnej.
Polecamy także:
Zdrowe jedzenie: trzeba 10 razy spróbować, żeby się przekonać (wideo)
- Wdrażanie polityk mających na celu zapewnienie wszystkim niedrogiego dostępu do zdrowej diety i tworzenie środowiska promującego aktywność fizyczną i ogólnie zdrowy tryb życia dla wszystkich wiąże się z poważnymi wyzwaniami - ocenił dr Francesco Branca, dyrektor Departamentu Odżywiania i Bezpieczeństwa Żywności WHO oraz jeden ze współautorów badania. - Kraje powinny także dopilnować, aby systemy opieki zdrowotnej włączyły profilaktykę otyłości i zarządzanie nią do podstawowego pakietu usług - podkreślił.
WHO przypomina, że rozwiązanie problemu niedożywienia wymaga z kolei wielosektorowych działań w rolnictwie, ochronie socjalnej i zdrowiu, aby poprawić bezpieczeństwo żywnościowe, dostęp do czystej wody i urządzeń sanitarnych oraz zapewnić powszechny dostęp do niezbędnych interwencji w zakresie żywienia.
Polecamy także:
Kadry: Lubuski oddział NFZ z nowym szefostwem
Dziennikarka z blisko 25-letnim doświadczeniem. W latach 1999-2022 w PAP relacjonowała wydarzenia na Śląsku i w kraju, specjalizując się w tematyce zdrowotnej, społecznej, naukowej i kulturalnej. W 2004 była korespondentką PAP w Londynie. Kontakt: anna.gumulka@cowzdrowiu.pl