Autor : Anna Gumułka
2023-01-10 17:58
Osoby stosujące tradycyjny, zwyczajowy wzorzec żywieniowy i przyjmujące suplementy powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, miały większe szanse na łagodne przechorowanie epizodu COVID-19 – wynika z badań naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Osoby stosujące tradycyjny, zwyczajowy wzorzec żywieniowy i przyjmujący suplementy powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, miały większe szanse na łagodne przechorowanie epizodu COVID-19 – wynika z badań naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, D, E i C, wykazując bardzo wymierny wpływ na wspieranie odporności organizmu i na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej.
W badaniu, którego celem była ocena diety i suplementacji w budowaniu odporności w okresie pandemii i po pandemii (COVID-19), wzięło udział 304 respondentów w wieku od 18 do 81 lat. Wyniki opublikowano w międzynarodowym czasopiśmie naukowym „Life” (https://www.mdpi.com/2075-1729/12/12/1976).
Badania przeprowadzone przez naukowców bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego potwierdziły hipotezę, że osoby stosujące tradycyjny, zwyczajowy wzorzec żywieniowy i przyjmujące suplementy, powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, miały większe szanse na łagodne przechorowanie epizodu COVID-19.
- Bardzo ważnym punktem, o którym należy wspomnieć w zakresie budowania odporności, jest dobrze zbilansowana dieta, która może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin. Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, D, E i C, które wykazują bardzo wymierny wpływ na wspieranie odporności organizmu i na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej. Podobne właściwości charakteryzują pierwiastki takie, jak cynk i selen. Komponując odpowiednią dietę należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż probiotyków i prebiotyków, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, wzmacniając odporność organizmu - mówi dr n. med. Karolina Krupa - Kotara z Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Ponadto wykazano, że pandemia u większości badanych nie wpłynęła znacząco na ich postępowanie żywieniowe. Zasadny jest więc wniosek, że wzorce żywieniowe przyjęte przez uczestników mogą być powszechnym sposobem zapobiegania zakażeniom SARS-CoV-2 i ich możliwym powikłaniom.
- Nieodłącznym elementem prawidłowo skomponowanej diety jest odpowiednia porcja codziennej aktywności fizycznej, snu oraz zmniejszona ekspozycja na stres - dodaje dr n. o zdrowiu Mateusz Grajek z Zakładu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Eksperci przypominają, że racjonalna dieta powinna być skomponowana w taki sposób, aby dostarczała odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wszystkich istotnych witaminy, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, co zapewnia między innymi prawidłowe funkcjonowanie jelit. Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety ważne jest włączenie do codziennego menu produktów i substancji wspierających i stymulujących układ odpornościowy. Do takich produktów należą np. oleje rybne, które są bogate w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te z rodziny omega-3 (kwas eikozapentaenowy – EPA, kwas dokozaheksaenowy – DHA), probiotyki w postaci kiszonek, czosnek, czy cebula, które są naturalnymi antybiotykami wzmacniającymi układ odpornościowy. Zioła i rośliny o odpowiednich właściwościach immunomodulujących, takie jak aloes, czy owoce maliny, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, również odgrywają szczególną rolę we wspieraniu odporności człowieka.
Wdrożona terapia żywieniowa powinna być stale monitorowana, a jej efekty kontrolowane przez specjalistę. Taką kontrolę można zapewnić poprzez regularne spotkania z pacjentem, podczas których zostanie podjęta historia żywieniowa w celu ustalenia aktualnego odżywiania pacjenta i przeprowadzenie edukacji zdrowotnej, aby uniknąć dalszych błędów w przyszłości, bo mogą przyczyniając się do niedoborów osłabić układ odpornościowy.
- W przypadku głębokich, uporczywych niedoborów, których nie można zrekompensować samą dietą, warto rozważyć suplementację preparatami bogatymi w odpowiednio dobrane substancje, takie jak witamina A, D, selen, czy preparaty multiwitaminowe, jednak zawsze pod kontrolą specjalisty - konkluduje dr Karolina Krupa-Kotara.
Polecamy także:
Suplementy diety: MZ ma kolejny pakiet ograniczeń m.in. reklam
Stosujące tradycyjną dietę z większym ryzykiem zaburzeń odżywiania
Miażdżyca - co ją powoduje, i jak się przed nią zabezpieczyć?
Dziennikarka z blisko 25-letnim doświadczeniem. W latach 1999-2022 w PAP relacjonowała wydarzenia na Śląsku i w kraju, specjalizując się w tematyce zdrowotnej, społecznej, naukowej i kulturalnej. W 2004 była korespondentką PAP w Londynie. Kontakt: anna.gumulka@cowzdrowiu.pl