Autor : Anna Rokicińska
2020-05-01 10:23
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował wytyczne przeciwepidemiczne dla przedszkoli i żłobków. Nie wiadomo czy którakolwiek z placówek może spełnić wszystkie te wytyczne. Nie wszystkie są precyzyjne.
O wytyczne i zalecenia dopominali się samorządowcy o czym pisaliśmy tutaj: Prezydenci miast chcą wytycznych sanepidu ws. żłobków i przedszkoli
Rządzący zanim swoje wytyczne wydał GIS informowali, że swoje wskazania wydały poszczególne resorty i krytykowali samorządowców, że nie potrafią ich czytać: W jednej grupie w żłobku i przedszkolu tylko 12 dzieci
Wytyczne MRPiPS dla przedszkoli i żłobków - mniej dzieci w oddziałach
Co jest w zaleceniach GIS?
Jedna grupa grupa dzieci powinna przebywać w jednej stałej sali. Do jednej grupy powinni być przyporządkowani ci sami opiekunowie czy nauczyciele. Grupa nie może liczyć więcej niż 12 dzieci. Liczba ta w uzasadnionych przypadkach może się zwiększyć maksymalnie o 2 dzieci. Sala musi być odpowiednio duża. To 4 m kw. Na jedną osobę wliczając w to i dzieci i opiekunów oraz nauczycieli. Do tej przestrzeni nie wliczają się tzw. miejsca wspólne czyli szatnia, korytarze czy kuchnia oraz stołówka. Powierzchnie wylicza się z uwzględnieniem mebli oraz innych sprzętów w niej się znajdujących. W wytycznych nie ma napisane czy powierzchnie tych przedmiotów należy odliczyć od powierzchni sali czy też doliczyć. Określenie jest nieprecyzyjne. W sali nie może być zabawek czy innych sprzętów, których nie można uprać czy zdezynfekować. Dezynfekowane muszą być także sprzęty sportowe jak piłki czy skakanki. Dzieci do przedszkola czy żłobka nie mogą zabrać żadnej przytulanki czy innej zabawki generalnie żadnej niepotrzebnej rzeczy. Sala musi być wietrzona raz na godzinę. Grupy nie mogą się ze sobą stykać w przestrzeniach wspólnych czyli na placu zabaw czy stołówce. GIS radzi by były przyjmowane do przedszkola w różnych godzinach.
Dorośli w przedszkolu i żłobku
Opiekunowie i nauczyciele muszą zachować między sobą dystans 1,5 m. Personel pomocniczy oraz kucharki nie mogą kontaktować się z dziećmi oraz nauczycielami czy opiekunami. Dystans 2 metrów w stosunku do nauczycieli i opiekunów dzieci oraz innych dorosłych muszą zachowywać rodzice i opiekunowie przyprowadzający dzieci do placówek. Rodzice i opiekunowie przyprowadzający dzieci mogą korzystać jedynie z przestrzeni wspólnej. Nie mogą wchodzić do sal. W placówce może przebywać 1 rodzic z dzieckiem na 15 m kw. Przyprowadzający i odbierający musi być zdrowy.
Dzieci
W placówkach mogą przebywać jedynie zdrowe dzieci, bez objawów choroby zakaźnej. Dzieci z uczuleniami mogą podpadać pod tę kategorię. Wykluczone są także dzieci z domów, gdzie ktoś przebywa w kwarantannie lub w izolacji. Jeżeli u dziecka wystąpią niepokojące objawy, trzeba je będzie odizolować w specjalnym pomieszczeniu, a dorośli powinni od takiego dziecka zachować 2 m dystans. O takiej sytuacji należy niezwłocznie poinformować rodziców.
Osoby trzecie w żłobkach i przedszkolach
Ich kontakt z personelem placówek musi być ograniczony do niezbędnego minimum. Chodzi choćby o dostawców żywności. Takie osoby muszą być zdrowe, mieć osłoniętą twarz i rękawiczki jednorazowo. Obowiązuje je dezynfekcja rąk.
Sprzęty i obowiązki
Placówki muszą zapewnić szybki sposób komunikacji z rodzicami dzieci. Rekomenduje się zakup 1 termometru bezdotykowego na jedną grupę. Od rodziców należy uzyskać zgodę na pomiar temperatury dziecku. Sprzęt na placu zabaw musi być regularnie czyszczony z użyciem detergentu lub dezynfekowany i może z niego korzystać jedynie jedna grupa. Nie można z dziećmi wychodzić poza teren placówki.
Higiena i dezynfekcja
Przed wejściem do placówki wszystkie osoby dorosłe muszą mieć możliwość zdezynfekowani rąk. Każdy dorosły spoza placówki musi na jej teranie mieć zakrytą twarz oraz używać rękawiczek jednorazowych. Bardzo ważne jest dokładne mycie rąk wodą z mydłem. Dokładne zlecenia higieniczne poniżej:
Wyżywienie
Wykluczone z użytkowania muszą być źródełka czy fontanny z wodą pitną. Obok dotychczasowych przepisów związanych ze sporządzaniem posiłków dodatkowo należy zapewnić odpowiednie dystans pomiędzy osobami przygotowującymi posiłki. Chodzi o odległość pomiędzy stanowiskami pracy, środki ochrony osobistej czy środki dezynfekcyjne. Korzystanie z posiłków musi być bezpieczne. Nie wiadomo dokładnie co to ma oznaczać. Po każdej grupie muszą być czyszczone krzesła oraz blaty. Naczynia mają być wyparzane lub myte w zmywarce w temp. 60 stopni C z dodatkiem detergentu. Catering jest możliwy tylko z użyciem jednorazowych naczyń i sztućców.
Co gdy personel ma objawy
Jasne jest to, że do pracy mogą przychodzić tylko osoby zdrowe. W zajęcia opiekuńcze nie mogą być angażowani pracownicy powyżej 60 roku życia. W przypadku, gdy wystąpią objawy osoba taka powinna być odizolowana w specjalnie do tego celu przeznaczonym pomieszczeniu. Muszą w nim być środki ochrony i środki dezynfekujące. Są też inne zalecenia:
W takim przypadku GIS zaleca też kontakt z sanepidem. Do wytycznych dołączono też załączniki. Całość dokumentu tutaj: Wytyczne dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3
Polecamy także:
Polscy naukowcy sprawdzą skuteczność spironolaktonu w COVID-19
Czy można przewidzieć przebieg COVID-19 u chorych z grupy ryzyka?
Lekarze pracujący za granicą po powrocie do kraju wciąż na kwarantannę