Autor : Anna Jackowska
2021-08-18 16:13
Trend wykorzystywania mrożonego miodu jako szybkiej przekąski zapoczątkował Dave Ramirez, użytkownik TikToka, kiedy wyznał, że zjadł mrożony miód, który jest „całkiem orzeźwiający”. Od tego czasu trend ten osiągnął ponad 900 milionów wyświetleń.
Powielają go także polscy TikTokerzy, np. PKsisters, które są obserwowane przez milion użytkowników, a ich film dotyczący mrożonego miodu polubiło już ponad 200 tys. osób.
Jednak niektóre osoby, które spróbowały tej przekąski, odczuwały po niej mdłości i gorsze samopoczucie. Dlaczego?
- Jakikolwiek trend, który zachęca do jedzenia dużej ilości cukru na raz, nie jest mądry. Nie tylko nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych, a wręcz może zaszkodzić - ostrzega dietetyk Kamil Paprotny. - Spożywanie miodu w dużych ilościach może być niekorzystne. Miód zawiera wysoki poziom fruktozy, więc szybkie spożywanie dużej ilości miodu może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych takich jak wzdęcia, mdłości czy biegunka. Zresztą z tego powodu pije się wodę z niewielką ilością miodu - żeby z rana było łatwiej się wypróżnić - tłumaczy.
Dodaje też, że w 100 g miodu znajduje się około 320-350 kcal, czyli jedna łyżeczka miodu ma około 39 kcal, a jedna łyżka około 81 kcal. - Pijąc codziennie 3-4 herbaty z łyżką miodu spożywamy dodatkowe ponad 300 kcal w swoim menu. To właściwie kaloryczność dodatkowego posiłku, np. pełnoziarnistego tosta z awokado i łososiem - wskazuje dietetyk. Apeluje też, by nie zapominać, że spożywany w dużych ilościach cukier może powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a duże skoki powodują szybsze spadki, prowadząc do napędzania apetytu. W efekcie jemy po prostu więcej.
Niektórzy uważają także, że jedzenie dużej ilości cukru może też wpływać na równowagę tzw. dobrych bakterii w jelitach, ale póki co brakuje wiarygodnych badań na ten temat.
W zaleceniach żywieniowych w walce z próchnicą także znajdują się przypomnienia, by rozsądnie spożywać produkty sprzyjające rozwojowi próchnicy, które jednak ze względu na zawartość cennych składników powinny znaleźć się w diecie. Do takich produktów zaliczamy: pieczywo i inne produkty zbożowe (kasze, ryż, płatki), ziemniaki, suszone owoce, owoce i soki owocowe oraz właśnie miód.
Miód jest naturalną substancją produkowaną przez pszczoły. Wytwarzają go z nektaru kwiatów lub spadzi, czyli cukrowego produktu wytwarzanego przez czerwce i mszyce. Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Zawarta w miodzie acetylocholina pozytywnie wpływa na wydolność mięśnia sercowego.
Polecamy także:
FPP – głodowe stawki wyżywienia w szpitalach?
Szczepionki przeciw grypie będą darmowe dla kobiet w ciąży
Zwolnieni ratownicy z Przemyśla – dyrekcja chce powiadomić prokuraturę